Amerika’nın bandralı olan ilk gemisinin Osmanlı Devleti donanması tarafından Cezayir açıklarında ele geçirilmesinden sonra, Amerika’yı haraç ödemeye ve yabancı dilde imzalamaya mecbur bırakan tek anlaşma Yale Üniversitesi’nin arşivlerinde bulunmaktadır.
1783 yılında yeni denizci olabilmiş bir devlet olan Amerika, kendisini denizlerin tek hakimi zannetmeye başlar. Amerikan bayraklarını ilk taşıyan gemileriyle tek başına denizlerde bayrak gezdirir. Fakat; tarihler 25 Ağustos 1785’i gösterdiğinde Osmanlı bu şımarık yeni devlete bir “dur!” der. Bu tarihte Kaptan Stevens’ın hakimiyetindeki Maria isimli gemiyi -yani yeni bayrağı ilk taşıyan gemiyi- Cezayir’de ele geçirir. Gemi Boston Limanı’na bağlıdır. Bu gemi dışında 8 yıl sonra 1793’te 11 Amerika gemisi daha Osmanlı Devleti’nin eline geçer.
Bu durum üzerine ABD Kongresi, Başkan George Washington’a Osmanlı Devleti’nin denizcileriyle baş edebilecek kadar güçlü savaş gemileri yaptırması için -yaptıramıyorsa satın alması için- 700.000 altın harcama yetkisi verir. Ama ne yazık ki hiçbir işe yaramaz.
5 Eylül 1795’te Amerika boyun eğerek anlaşma imzalamayı kabul eder. Anlaşma kuralları Amerika aleyhinedir. Bu kurallardan bazıları; Amerika Cezayir’deki tüm esirleri iade edecek. Atlantik’te ya da Akdeniz’de Amerika teknelerine dokunulmayacak ama şartları var: Osmanlı Devleti’ne 642.000 altın verilecek. Yılda 12.000 Osmanlı altını -yaklaşık 216.000 $- haraç olarak ödenecek.
Anlaşmanın dili Türkçe ve 22 maddeden oluşuyor. Belki de en önemli ayrıntılardan biri bu anlaşmayı Başkan George Washington ve Cezayir’in Beylerbeyi olan Hasan Dayı’nın imzalamış olmasıdır. Yani Padişah III. Selim Hân’ın ABD başkanını muhatap olarak bile görmemesidir.
DönüştürmeDönüştürme İfadeİfade