Sakızı çiğnemeyen yoktur herhalde? Peki bu kadar sık tüketilen bir ürünün zararı var mı? Buna geçmeden önce sakızla ilgili ilginç ayrıntılar paylaşalım:
Dünyada senede 20 milyar dolarlık 100.000 ton sakız tüketiliyor. Ülkemizde yılda sakıza verdiğimiz para ise yarım milyar lira. Dünyada binden fazla sakız çeşidi var ve kişi başına düşen sakız sayısı 96. Sakızda en sevilen aroma ise nane. Nane aroması yaklaşık yüz yıldır sakızda kullanılıyor. Dünyanın en fazla sakız firması rekoru bize ait. 60’tan fazla firma var.
Sakızı kaldırımdan temizlemek için o sakıza verilen paranın 50 katını harcamak gerekiyor. Hatta İngiltere bu masraf yüzünden sakız firmalarından yılda 60 milyon sterlin talep ediyor. Artık her yerde okuduğunuz gibi Singapur’da çiğnemek yasak. Hem de uzun süredir -since 1992-. Çiğnerseniz ve yere atarsanız cezası 1000 $. Ekstra olarak şunu da söyleyelim; en büyük çaplı sakız balonu rekoru 50,8 cm çapında.
Şimdi gelelim zararlarına; aslında sakızdan ziyade içine eklenen maddelerin zararları var. Mesela Sukraloz; şekerden yaklaşık 600 kat daha etkili ve kanserojen ağırlıklı olan bir tatlandırıcı. Msg; yediğimiz her şeyin tadını arttıran ilginç bir madde. Özellikle beyne ve kalbe zararları var. Aspatram; bu da bir tatlandırıcı. Adet düzensizliği, baş ağrısı ve kısırlığa sebep olabilir. Son olarak Mannitol; sindirim sistemini çok tahrip edebilir. Çok ağır kalp krizlerine neden olabilir.
Not: Sakız yutmak çiğnemekten daha zararlıdır…
DönüştürmeDönüştürme İfadeİfade