Süsengiller familyasından olan safran bitkisi soğanlı bir kültür bitkisidir. Latincesi Crocus Sativus’tur. Yaklaşık 80 kadar türü olan bu bitkinin sadece çiçekleri açınca toplanan ve kurutulan stigmaları kullanılır.
Safran aslında bir baharat çeşididir. Dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinir. İspanya gibi, Fransa gibi, İtalya gibi, İran-Hindistan-Fas-Yunanistan gibi ülkelerde ekilip ticareti yapılır. Ülkemizde ise sadece Safranbolu’da çok az miktarda üretimi yapılır. Fakat bizde balmumu kullanılarak kurutulduğu için kalitesi düşüktür. Bu yüzden çok az miktarda ekilir -düşük kalite olduğu için satılmaz-.
Safran bitkisinin içinde bulunan maddeler ise; safranal, krosin ve pikrokrosindir. Öyle bir şeydir ki; kendi ağırlığının 100.000 katı kadar sıvıyı bile tamamen sarıya boyayabilir. Yukarıda söylediğim gibi çok pahalıdır. Sadece bir kilosu yaklaşık 10.000-15.000 $’dır. Baharat olarak kullanıldığı gibi; ilaç sanayisinde, kozmetik sanayisinde ve boya sanayisinde de çokça kullanılır. Satış şekli toz halinde ya da tel halinde yapılır -alabilene tabii ki-. Türkiye’de ise çok pahalı olduğu için safran yerine aspir bitkisi -yani yalancı safran- satılır. Pek çok yararı ve zararı vardır. İşte bazıları;
- Gerçekten çok iştah açıcı bir özelliği vardır.
- Hafızayı tatmin edici oranda güçlendirir.
- Depresyon hastalarına iyi geldiği kanıtlanmıştır.
Günde en fazla 0.5-1 gram arası tüketilmelidir. Eğer daha fazla tüketilirse zehirler ve hayati tehlike yaratır. Böbreklere zarar verir ve kanamaya sebep olur. Hamile kadınların tüketmesi önerilmez. Çünkü düşük riski vardır.
DönüştürmeDönüştürme İfadeİfade