Çoğu insanın adını bile duymadığı bir vitamin deposu olan hünnap; elmadan yüz kat ya da limondan yirmi kat daha fazla C vitaminine sahiptir. Gerçekten çok ilginç bir meyvedir. İçinde pek çok mineral bulundurur; kalsiyum, demir, bakır, magnezyum ve manganez, potasyum, fosfor, çinko ve sodyum…
Hünnap aslında doğal bir grip ilacı olarak da tanınır. Nezle ve soğuk algınlığına da iyi gelir. Aynı zamanda şeker hastalarının da en gözde meyvelerindendir. Sindirim problemleri olan insanların dertlerine çare olabilecek bir ürün. Ayrıca kolesterolü düşürme özelliği de var. İki çeşidi vardır; biri küçük iğde şeklinde biri ceviz büyüklüğündedir. Hem yaş hem de kuru olarak tüketilebilir.
Hünnap hamken yeşil renkte ama olgunlaştıkça koyu kırmızı-siyah-mor renklerine bürünüyor. Çok yararlı olmasından mıdır nedir çok dikenli ve ulaşılması-toplanması çok zor bir meyve. Dikenli olduğu için ilk zamanlar insanlar çit bitkisi olarak dikmişler. Fakat yüz kat C vitamini sloganını duyanlar özel bahçelerinde bile yetiştirmeye başlamışlar.
Yaklaşık 2 yaşında olan hünnap ağacı 20-25 kiloya yakın meyve verebiliyor. Hasat zamanı ise tam belli değil. Çünkü meyvelerin olgunlaşması aynı anda olmuyor. Meyvelerin bir kısmı mor renkte iken bir kısmı yemyeşil olabiliyor.
DönüştürmeDönüştürme İfadeİfade