Anlamını Bildiğimizi Sandığımız Kelimeler


Anlamını bildiğimizi sandığımız fakat yanlış anlamlarıyla kullandığımız kelimelerden sadece bir kaçı;

Panik: Yunan mitoloji karakterlerinden yarı keçi yarı insan Pan’ın şakacılığından çıkmış bir kelime. Beklenmedik anlarda insanların önüne çıkıp onları şaşırtır, insanlar da panik olurlarmış.

Fodul: Hem kel hem fodul... Üstünlük taslayan, kibirlenen anlamı taşır.

Çığır: Kar üzerinde açılan keçi yoluna denir.

Alavere: Esas anlamı bir şeyi elden ele geçirmektir. Alavere dalavere kalıbının nereden geldiği bilinmiyor.

Çil: Avlanan bir kuş türüdür, ufak tefektir. Tüfeğin sesini duyunca sağa sola hızla kaçıştığından “çil yavrusu gibi dağılmak” sözüne de ilham vermişlerdir.

Fiyasko: Venedikli şişe işçileri üretim aşamasında en ufak bir hata bile olsa bunu fiyasko kabul edip o şişeyi ayırırlarmış, böylece potansiyel bir vazo yerine sıradan bir şişe kalırmış ellerinde.

Hergele: Binek olmaya ya da yük taşımaya alıştırılmamış eşek veya at sürüsü demektir.

Mihenk Taşı: Denktaşı olarak da bilinen bu taş, altın veya gümüşe sürülünce oluşan izlerden madenin saflık derecesini belirlemeye yarar. Kısaca saflık ölçer.

Hodri Meydan: “Hayda bre” kısalıp hodri olmuş. Ardına bir de meydan eklenince, buyur meydanda kapışalım anlamını doğurmuş.

Şamar Oğlanı: Avrupa’da her asilzade okula halktan bir yaşıtıyla beraber gönderilirmiş, asil olan bir hata işleyince, bunun cezasını halktan olan çekermiş.

Efkâr: Fikir’in çoğuludur. Yani efkârlıyım diyen kişi aslında düşünceliyim diyor.

Yavşak: Bit ya da pire yavrusuna denir.

Bendeniz: Bende, köle/kul demektir, birine kendinizi takdim ederken “bendeniz isim soyisim” dediğiniz zaman, emrinize amadeyim anlamı taşır.

Zıvana: Ahşap mobilyaların (masa, sandalye gibi) bağlantı yerlerindeki kritik noktaların adıdır. Eğer bu mobilyalar kötü kullanılır ve bu kısımlara zarar gelirse, o eşya bir daha kullanılmaz.

Eşya: Bu kelime “şey”in çoğuludur, yani şeyler demektir. Bu durumda eşyalar demek aslında yanlış.

CV: Latince bir kelime grubunun kısaltılmış halidir. Uzun hali: Curriculum vitae. Curriculum; çember, vitae; hayat demektir, yani hayat çemberi.
SONRAKİ
« ÖNCEKİ
ÖNCEKİ
SONRAKİ »
Yorumlarınız için teşekkür ederiz...